Textiel Warenkennis

Kennis van stoffen en textiele materialen is onmisbaar als je kleding wilt maken.
In deze workshop leer je hoe stoffen gemaakt worden, hoe je materialen kunt herkennen en welke eigenschappen materialen hebben.
De workshop bestaat uit twee studiedagen. De eerste dag krijg je de belangrijkste theoretische kennis, je leert over de verwerking van grondstoffen, over drukprocessen, ga je stoffen bekijken, voelen en branden en bouwt je een klein textielschriftje op met voorbeelden.
De tweede dag gaan we op excursie naar het textielmuseum in Tilburg. Daar kan je o.a. zien hoe een weefmachine werkt, hoe een breimachine werkt en hoe damast op houten weefgetouwen werd geweven. Je vindt in het museum de theorie van de voorgaande zaterdag terug in de praktijk.

Na afloop van deze workshop sta je zekerder in de stoffenwinkel en op de markt. Je weet waar je op moet letten bij het inkopen van je materiaal en welke stofcombinaties mogelijk zijn.

Vanaf 2019 kan je de kennis die je op de workshop hebt op gedaan omzetten in een Modint-erkend vakdiploma Textiel Warenkennis. Het examen wordt georganiseerd door het LPM (Landelijk Plaform Modevakonderwijs) en vindt plaats in mei/juni. Je hebt daarvoor het boek Alledaags Textiel nodig van het LPM. Het LPM-diploma staat gelijk aan het DeTex-diploma. Meer informatie bij Fifty Ways.

Planning 2019:

De workshop wordt gegeven op zaterdag 7 maart en zaterdag 3 oktober 2020 van 9.30 tot 16.00 uur.
De excursiedag is niet verplicht, de datum wordt afgesproken met de cursisten indien daar belangstelling voor is.
De kosten zijn € 90 euro inclusief lunch voor de eerste dag.
Als de tweede dag doorgaat, zijn de reiskosten en versnaperingen en de toegang voor het museum op eigen kosten. De docent is die dag gratis. Je kunt je opgeven op fiftywaysstudio@online.nl. Je kunt ook intekenen voor alleen de eerste dag.

Planning 2020:

Zaterdag 7 maart 2020 van 9.30 tot 16.00 uur
Zaterdag 3 oktober van 9.30 tot 16.00 uur

Kijk vóór het opgeven ook even naar de voorwaarden van de inschrijving op home>algemene voorwaarden

DSC_0005stalen TW kl - kopie oefenen4 kl - kopie

oefenen5 kl - kopie boeken TW kl  branden

DSC_0183 kl  DSC_0175 kl

DSC_0161 kl DSC_0160 kl

DSC_0157 kl DSC_0156 kl