Textiel Warenkennis

Kennis van stoffen en textiele materialen is onmisbaar als je kleding wilt maken.
In deze workshop leer je hoe stoffen gemaakt worden, hoe je materialen kunt herkennen en welke eigenschappen materialen hebben.
Op de workshopdag krijg je de belangrijkste theoretische kennis, je leert over de verwerking van grondstoffen, een stukje weeftheorie, drukprocessen, ga je stoffen bekijken, voelen en branden en bouwt je een klein textielschriftje op met voorbeelden. Je krijgt tijdens de workshopdag ongeveer 90 stalen die van belang zijn voor het opbouwen van je stoffenkennis.

Na afloop van deze workshop sta je zekerder in de stoffenwinkel en op de markt. Je weet waar je op moet letten bij het inkopen van je materiaal en welke stofcombinaties mogelijk zijn.

Vanaf 2019 kan je de kennis die je op de workshop hebt op gedaan omzetten in een Modint-erkend vakdiploma Textiel Warenkennis. Het examen wordt georganiseerd door het LPM (Landelijk Plaform Modevakonderwijs) en vindt plaats in mei/juni. Je hebt daarvoor het boek Alledaags Textiel nodig van het LPM. Het LPM-diploma staat gelijk aan het DeTex-diploma. Meer informatie bij Fifty Ways.

Planning 2021:

De workshop wordt gegeven op zaterdag 6 maart en zondag 7 maart en in de herfst op zaterdag 2 oktober en zondag 3 oktober 2021 van 9.30 tot 16.00 uur.

De kosten zijn € 90 euro

Kijk vóór het opgeven ook even naar de voorwaarden van de inschrijving op home>algemene voorwaarden. Je kunt de dag nog afzeggen totdat de factuur is verstuurd. Die gaat ongeveer 2 weken voor de workshopdag op de mail. Nadat de factuur is verstuurd ben je het lesgeld bij afzeggen toch verschuldigd. Je kunt de dag eventueel inhalen, maar alleen als er voldoende plaats is.

In het verleden zijn we een aantal keer naar het Textielmuseum in Tilburg op excursie geweest. Heb je daar belangstelling voor, laat het dan weten. Bij voldoende belangstelling kunnen we dat organiseren.

DSC_0005stalen TW kl - kopie oefenen4 kl - kopie

oefenen5 kl - kopie boeken TW kl  branden

DSC_0183 kl  DSC_0175 kl

DSC_0161 kl DSC_0160 kl

DSC_0157 kl DSC_0156 kl