Costumière

Je leert patroontekenen en couture-technieken in kleine groepjes van maximaal 8 cursisten. Verder wordt er aandacht besteed aan textielwarenkennis, zodat je weet welke stoffen je voor welk model het beste kunt gebruiken en hoe je de stoffen moet behandelen.

Opbouw: Je leert de grondpatronen van rokken, broekrokken, broeken en blouses te tekenen en om te zetten naar gewenste modellen. Daarnaast krijg je inzicht in het aanpassen van patronen voor lichamen die niet helemaal in verhouding zijn. Ook leer je stoffen te herkennen en toe te passen voor de juiste kledingstukken, te verwerken op de juiste manier en te analyseren naar samenstelling. Uiteindelijk werk je toe naar drie examens die worden afgenomen door het Landelijk Platform voor modevakonderwijs. Het eerste examen is het op maat tekenen en maken van een rok voor een pasmodel en het presenteren van een 5-pocket-pantalon. Het tweede examen is het tekenen en maken van een blouse voor  een pasmodel. Je leert dus maatkleding te maken. Daarnaast kan je examen doen in Textielwarenkennis.

– rokken
– broekrokken een pantalons
– blouses, tunieken en overhemden
– textielwarenkennis

Kosten van de opleiding exclusief lesgeld:
Het boek Grondpatronen voor de Costumière van Fifty Ways kost € 44,95.
Het boekje naaitechnieken kost € 15,00
Het boek Alledaags Textiel van het LPM kost ongeveer € 121,70.
Alle andere materialen die je nodig hebt kan je zelf naar eigen inzicht aanschaffen. Het gaat dan om tekenmateriaal, stoffen en fournituren.

Lessen:
Je volgt de lessen op je eigen niveau en tempo. Je volgt een les per week.
Een onderdeel van de lessen is het aanleren van de couture-naaitechnieken. Je leert dus de fijne kneepjes van het vak zodat je elk getekend patroon ook echt perfect zou kunnen maken.

Lesgeld: 

Lesgeld: je betaalt per 4 weken € 69,00 lesgeld aan de modevakschool. Dit is inclusief koffie en thee.
Je hoeft geen naaimachine mee te nemen.

Bij een abonnement van € 69,00 is het € 8,62 per uur, € 17,25 per les

Examen: aan het eind van de gehele opleiding kan je examen doen. Hierna ben je gediplomeerd costumière. Het examen is niet verplicht.

Kijk voor alle informatie over je abonnement en de opleidingen op Home>voorwaarden inschrijving en Home>informatie opleidingen

——————————————————————–

Patroontekenen leren op de naai-zaterdag kan ook!

Je volgt dan de costumière- cursus of de coupeuse-cursus  op (meestal) de tweede zaterdag van elke maand. Dan hoef je niet elke week een avond te reserveren en je bent heel actief een hele ochtend met de patronen en de couture-technieken bezig.

De dag is € 69,00, inclusief machinegebruik, lockgaren en koffie/thee
Verder zijn de overige kosten dezelfde als de weekopleiding.

Deze cursus kan alleen gevolgd worden bij een modevakschool.