Patroontekenen: opleiding costumière

Je leert patroontekenen en couturetechnieken in kleine groepjes van maximaal 8 cursisten. Verder wordt er aandacht besteed aan textielwarenkennis, zodat je weet welke stoffen je voor welk model het beste kunt gebruiken en hoe je de stoffen moet behandelen.

Opbouw: Je leert de grondpatronen van rokken, broekrokken, broeken en blouses te tekenen en om te zetten naar gewenste modellen. Daarnaast krijg je inzicht in het aanpassen van patronen voor lichamen die niet helemaal in verhouding zijn. Ook leer je stoffen te herkennen en toe te passen voor de juiste kledingstukken, te verwerken op de juiste manier en te analyseren naar samenstelling. Uiteindelijk werk je toe naar drie examens die worden afgenomen door het Landelijk Platform voor modevakonderwijs. Het eerste examen is het op maat tekenen en maken van een rok voor een pasmodel en het presenteren van een 5-pocket-pantalon. Het tweede examen is het tekenen en maken van een blouse voor  een pasmodel. Je leert dus maatkleding te maken. Daarnaast kan je examen doen in Textielwarenkennis.

– rokken
– broekrokken een pantalons
– blouses, japonnen, tunieken en overhemden
– textielwarenkennis

Kosten van de opleiding:
Het boek Grondpatronen voor de Costumière en Coupeuse van Fifty Ways kost € 44,95.
Het boekje naaitechnieken kost € 15,00.
Het boek Alledaags Textiel van het LPM kost € 121,70.
Alle andere materialen die je nodig hebt kan je zelf naar eigen inzicht aanschaffen. Het gaat dan om tekenmateriaal, stoffen en fournituren.

Lessen: de lessen worden gegeven op dinsdagochtend en donderdagochtend van 9.15 tot 11.30 uur. Je kunt de opleiding ook volgen op de naai-zaterdagen.

Je volgt de lessen op je eigen niveau en tempo. Je volgt een les per week.
Een onderdeel van de lessen is het aanleren van de couture-naaitechnieken. Je leert dus de fijne kneepjes van het vak zodat je elk getekend patroon ook echt perfect zou kunnen maken.

Lesgeld: je betaalt per maand € 67,00 lesgeld aan de modevakschool. Dit is inclusief koffie en thee.

Examen: aan het eind van de gehele opleiding kan je examen doen. Hierna ben je gediplomeerd costumière. Het examen is niet verplicht.

Er is nu ook een snel-opleiding costumière! Kijk op de site!

Kijk voor alle informatie over je abonnement en de opleidingen op Home>voorwaarden inschrijving en Home>informatie opleidingen

——————————————————————–

Kitty Witmond is afgestudeerd docent  textiele werkvormen en tekenen en deed daarnaast modevakschool tot niveau waarop ze daarin kon lesgeven. Na enige jaren bij het modeblad Marion te hebben gewerkt, besloot ze toch terug te gaan naar het onderwijs. Daar deed ze de nodige didactische kennis en ervaring op die haar nu nog steeds van pas komt bij het begeleiden

Leave your thought