Textiel Warenkennis

Kennis van stoffen en textiele materialen is onmisbaar als je kleding wilt maken.
In deze workshop leer je hoe stoffen gemaakt worden, hoe je materialen kunt herkennen en welke eigenschappen materialen hebben.
Op de workshopdag krijg je de belangrijkste theoretische kennis, je leert over de verwerking van grondstoffen, een stukje weeftheorie, drukprocessen, ga je stoffen bekijken, voelen en branden en bouwt je een klein textielschriftje op met voorbeelden. Je krijgt tijdens de workshopdag ongeveer 100 stalen die van belang zijn voor het opbouwen van je stoffenkennis.

Na afloop van deze workshop sta je zekerder in de stoffenwinkel en op de markt. Je weet waar je op moet letten bij het inkopen van je materiaal en welke stofcombinaties mogelijk zijn.

Sinds 2019 kan je de kennis die je op de workshop hebt op gedaan omzetten in een Modint-erkend vakdiploma Textiel Warenkennis. Het examen wordt georganiseerd door het LPM (Landelijk Plaform Modevakonderwijs) en vindt plaats in mei/juni. Je hebt daarvoor het boek Alledaags Textiel nodig van het LPM. Het LPM-diploma staat gelijk aan het DeTex-diploma. Meer informatie bij Fifty Ways.

Planning 2021:

De workshop van één dag wordt gegeven op zaterdag 6 maart en zondag 7 maart en in de herfst op zaterdag 2 oktober (en bij heel veel inschrijvingen ook op zondag 3 oktober) 2021 van 9.30 tot 16.00 uur.
De kosten zijn € 95 euro.

We hebben de hele cursusdag nu ook beschikbaar in 2 tutorials. Je krijgt het lespakket met de stalen ongeveer een week voor de cursusdag, de teksten per mail ook in die week en op de dag van de cursus een mail met de links naar de tutorials. Je hebt een heel weekend om de cursus thuis te doen. De docent is dat hele weekend voor vragen beschikbaar.
De kosten zijn € 95 euro inclusief de verzendkosten binnen Nederland.

En dit vinden de cursisten van de online cursus textielwarenkennis:

“Ik heb veel geleerd tijdens de online workshop textielwarenkennis. De workshop is heel uitgebreid en Kitty brengt haar kennis op een enthousiaste en plezierige manier over. Het weefgedeelte vond ik ook erg interessant. In de stoffenwinkel zal ik nu beter de verschillende stoffen kunnen herkennen”.
Lettie (Huizen)

 

Kijk vóór het opgeven ook even naar de voorwaarden van de inschrijving op home>algemene voorwaarden. Je kunt voor de dag-cursus live in de studio nog afzeggen totdat de factuur is verstuurd. Die gaat ongeveer 2 weken voor de workshopdag op de mail. Nadat de factuur is verstuurd ben je het lesgeld bij afzeggen toch verschuldigd. Je kunt de dag eventueel inhalen, maar alleen als er voldoende plaats is.

In het verleden zijn we een aantal keer naar het Textielmuseum in Tilburg op excursie geweest. Heb je daar belangstelling voor, laat het dan weten. Bij voldoende belangstelling kunnen we dat organiseren.