Textiel Warenkennis

Kennis van stoffen en textiele materialen is onmisbaar als je kleding wilt maken.
In deze workshop leer je hoe stoffen gemaakt worden, hoe je materialen kunt herkennen en welke eigenschappen materialen hebben.
De workshop bestaat uit twee studiedagen. De eerste dag krijg je de belangrijkste theoretische kennis, je leert over de verwerking van grondstoffen, over drukprocessen, ga je stoffen bekijken, voelen en branden en bouwt je een klein textielschriftje op met voorbeelden.
De tweede dag gaan we op excursie naar het textielmuseum in Tilburg. Daar kan je o.a. zien hoe een weefmachine werkt, hoe een breimachine werkt en hoe damast op houten weefgetouwen werd geweven. Je vindt in het museum de theorie van de voorgaande zaterdag terug in de praktijk.

Na afloop van deze workshop sta je zekerder in de stoffenwinkel en op de markt. Je weet waar je op moet letten bij het inkopen van je materiaal en welke stofcombinaties mogelijk zijn.

Vanaf 2019 kan je de kennis die je op de workshop hebt op gedaan omzetten in een Modint-erkend vakdiploma Textiel Warenkennis. Het examen wordt georganiseerd door het LPM (Landelijk Plaform Modevakonderwijs) en vindt plaats in mei/juni. Je hebt daarvoor het boek Alledaags Textiel nodig van het LPM. Het LPM-diploma staat gelijk aan het DeTex-diploma. Meer informatie bij Fifty Ways.

Planning 2019:

De workshop wordt gegeven op zaterdag 2 maart en zaterdag 14 september 2019 van 9.30 tot 16.00 uur. Voor de excursiedag is nog geen datum. De kosten zijn € 90 euro inclusief lunch voor de eerste dag en de reiskosten (trein en bus) en je versnaperingen naar Tilburg op de eventuele tweede dag. Je kunt je opgeven op fiftywaysstudio@online.nl. Je kan ook intekenen voor alleen de eerste dag.

 

DSC_0005

Terugblik op 18 en 25 maart 2017

Op 18 maart waren er 8 inschrijvingen. In de ochtend hebben we tijd besteed aan de herkomst van de vezel: wol, katoen, linnen en zijde. Daarna veel theorie over allerlei verschillende bewerkingen van de vezel. Eerst de verschillen in weven en daarna alles war je maar met een weefsel kan doen; van opruwen tot verven en bedrukken. In de middag na een lekkere lunch hebben de cursisten zelf geoefend in het herkennen van de diverse stoffen. Het ging hierbij om de vezel herkenning, herkenning van het soort weefsel of breisel en de nabewerking. Er werden tijdens deze cursus ongeveer 50 stalen uitgedeeld, allemaal verschillend.

Inmiddels is er op 17 maart 2018 ook een dag geweest, er is geen excursiedag geweest in 2018.

 

 

 

 

 

 

 

stalen TW kl - kopie oefenen6 kl - kopie oefenen4 kl - kopie

oefenen5 kl - kopie boeken TW kl  branden

Op 25 maart 2017 gingen we naar het textielmuseum in Tilburg om onze kennis te toetsen. We waren vooral onder de indruk van de damast-weverij en alle nieuwe toepassingen van vezels en stoffen.

DSC_0183 kl  DSC_0175 kl

DSC_0161 kl DSC_0160 kl

DSC_0157 kl DSC_0156 kl